Päätin laittaa näille sivuille hieman tietoa vaapun valmistuksesta .
Toivottavasti ohjeista on hyötyä aloittelijoille, joita kiinnostaa aloittaa omien vaappujen valmistus.

Paras tapa aloittaa vaappujen valmistus, on ostaa esimerkiksi kalastusliikkeissä myytäviä vaapun tekoon tarkoitettuja aloittelijoiden paketteja. Näistä paketeista löytyvät perus tarvikkeet, kynäruiskua ja maaleja lukuun ottamatta. Aloitus paketteja myy ainakin Kuopiolainen SAM FISHING OY .
Toinen tapa tehdä vaappuja on hankkia kaikki itse, eli hankkia tarvikkeita sieltä täältä ja ottaa vaapun teosta hirveä stressi.

Vaappuun tarvitaan aihio eli runko. Aihion voi tehdä monesta eri puusta, mutta suurin osa vaappujen valmistajista käyttää Balsapuuta. Balsa on helppoa puuta työstää pehmeytensä takia. Itse käytämme vaappujen valmistuksessa Abaassi puuta kovuutensa takia.


Eli otetaan palanen puuta ja piirretään vaapun aihion kuva puuhun. Kuva kannattaa hahmotella ensin paperille, leikata kuva paperista ja piirtää sitten reunoja myöten puuhun .


Seuraavaksi tehdään aihion alapuolelle lankaa varten ura, esimerkiksi rautasahan terällä .
Näin saadaan aihiosta symmetrinen .

Tämän jälkeen aloitetaan puun työstäminen mattoveitsellä ja hiomapaperilla.
Näin meillä on puoli valmis aihio .


Seuraavaksi tehdään lanka vaapun sisälle. Langan tulisi olla noin 1 mm paksuista. Lanka taivutetaan lenkille siten että, langan päät koskettavat toisiaan aihion sisällä. Hyvää ruostumatonta lankaa saa esim. Biltemasta. Seuraavaksi porataan aihioon pieni reikä etu ala puolelle, jos vaappua halutaan painottaa. ( Ei pakollista)
Tarkoitukseen sopivia painoja saa vaikka ilmakiväärin luodeista. Jos et halua painottaa vaappua, seuraava työvaihe on langan liimaaminen aihioon ja lankauran kittaaminen. Liimaamisessa voi käyttää aivan mitä liimaa hyvänsä.
Itse käytän
Propionaatti seoksesta tehtyä liimaa. Kittaamiseen käytän aivan tavallista puukittiä.


Propionaattia myydään myös valkoisena jolloin aihiota ei tarvitse maalata maalauksen alussa valkoiseksi. Syy miksi vaappu kannattaa maalata tai propata valkoiseksi on että, aihion maalauksessa värit tulevat paljon kirkkaammiksi.

Sitten siihen Propionaattiin . Propionaatti on muoviseosta joka liuotetaan tinneriin .Tinnerin haihduttua aihion pinnalle jää ohut muovi kerros, joka suojaa aihiota ja estää tätä vettymästä. Samoin muovipinta suojaa myös maalikerrosta.

.Kasto kerrat määräytyvät sen mukaan kuinka ohutta tai paksua liuos on. Nyrkkisääntö on noin 5-8 kertaa. Kastojen välissä aihio pitää kääntää eli, eka kasto pääpuoli ylöspäin ja seuraava pää alaspäin. Ensimmäisellä kasto kerralla kannattaa pitää aihiota upoksissa Propionaatissa noin 20-30 min, tällöin ei synny aihion pinnalle ilmakuplia . Jos ilma kuplia kuitenkin syntyy, hio aihiot hienolla hiekkapaperilla kastojen välissä. Toinen muistettava asia on puhdistaa langat esim. mattoveitsellä.

Seuraavaksi on sitten vuorossa maalaus. Maalauksessa kannattaa käyttää vesiohenteisia maaleja . ( Maaleja vaihtaessasi on ruisku helpompi pestä !) Jotkut vaappujen tekijät käyttävät myös tinneri ohennettavia maaleja, mutta aloittelijan kannatta käyttää vesiohenteisia. Käytä vähän mielikuvitusta maalauksessa, mutta ei liikaa . Ajattele vaapun väritystä kalan kannalta, silloin saavutat parhaimman tuloksen.


Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla valmiina maalattu vaappu aihio. Seuraavaksi laitetaan vaapulle silmät päähän Silmiä saa ostaa valmiina tarra arkkeina ,tai voit maalata silmät itse. Seuraavaksi leikitään taas Propionaatilla ,siis sillä kirkkaalla. Kastoja tulee Propionaatin paksuudesta riippuen 3-6 kertaa. Älä unohda kääntää vaappuja kastojen välissä, sekä aukaista lankoja mattoveitsellä.

Seuraavaksi kaipailee vaappu uintilevyä leukaansa. Eli rautasahalla ura aihion ala tai etu puolelle riippuen siitä, minkä mallista uintilevyä olet päättänyt käyttää. Uintilevyjä saa ostaa valmiina, tai voit tehdä ne itse vaikka Cokis pullosta tai, pleksistä. Uintilista liimataan vaappuun Propionaatista tehdyllä liimalla paikoilleen. Tämän jälkeen kastetaan vaappu vielä kerran Propionaattiin
PÄÄPUOLI YLÖSPÄIN . Näin vaapun pintaan tulee yksi kerros muovia, joka peittää koko vaapun pinnan mukaan luettuna uintilistan.

Seuraavaksi kiinnitetään vaappuun koukut ja suoritetaan koeuittaminen. Jos vaappu näyttää oikeata kylkeä, käännä nokka lenkkiä vasemmalle ja sama päinvastoin. Nokkalenkkiä ylöspäin kääntämällä uinti lisääntyy ja alaspäin pienenee.

Ja sitten vaan kalalle kokeilemaan omaa vaappua !

Tarvike luettelo !
Balsa ja muut puut = Puukaupat
Valmiit aihiot = Kalastus liikkeet
Maalit ja tinnerit = Maalikaupat ,harrasteliikkeet
Ilmakompura = Biltema
Lanka = Biltema
Uintilistat ja koukut = Kalastus liikkeet
Pleksi = Etola
Propionaatti = SAM FISHING OY
Maaliruisku = Biltema
Muut tilpehöörit = Etsi itse niin minäkin tein !-)